top of page

نمای کوچک، زندان بزرگ

  • Writer: AD MIN
    AD MIN
  • 14 hours ago
  • 3 min read

گزارش هفتگی از نادیده انگاشتن حقوق و آزادی‌های شهروندی و زندانیان سیاسی درایران

ـ شنبه ۶ اردیبهشت، ۲۵۸۴ شاهنشاهی

 

آرین شیرپیشه، دایی جاویدنام پویا بختیاری از جان‌باختگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، در حال حاضر دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری می‌کند. او در بخش نخست پرونده‌اش، توسط دادگاه انقلاب تهران به ۱۴ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.


زندانی سیاسی

جلسه رسیدگی به بخش دیگری از پرونده او با اتهام «توهین به مقدسات» قرار است در اردیبهشت‌ماه سال جاری برگزار شود.


آقای شیرپیشه در تاریخ ۲۶ شهریورماه سال گذشته توسط مأموران اداره اطلاعات در منزل شخصی‌اش بازداشت و به اوین منتقل شد. در جریان بازداشت، تلفن همراه و سایر وسایل الکترونیکی او نیز ضبط شد.


منابع نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی احتمال داده‌اند بازداشت او به دلیل شرکت در مراسم جان‌باختگان اعتراضات و ارتباط با خانواده‌های کشته‌شدگان صورت گرفته باشد. آرین شیرپیشه پیش‌تر نیز سابقه بازداشت توسط نهادهای امنیتی را داشته است.


 

مریم ذبیحی، شهروند بهائی ساکن قائم‌شهر، به ۱۰ ماه حبس محکوم شد

مریم ذبیحی، شهروند بهائی ساکن قائم‌شهر، توسط شعبه ۱۰۴ دادگاه کیفری دو این شهرستان به ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شد. اتهام مطروحه علیه او «فعالیت آموزشی مغایر و مخل شرع مقدس اسلام» عنوان شده است.



زندانی سیاسی

جلسه رسیدگی به اتهامات خانم ذبیحی در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ برگزار و حکم در همان روز صادر شد. برگزاری جلسات امتحانی برای دانشجویان دانشگاه غیررسمی بهائیان در منزل شخصی او، به‌عنوان مصداق این اتهام ذکر شده است.


پیش‌تر، در تاریخ ۲۳ بهمن‌ماه ۱۴۰۲ خورشیدی، منزل این شهروند توسط نیروهای امنیتی تفتیش شد و وسایل الکترونیکی، کتاب‌ها، لپ‌تاپ و تبلت‌های پنج جوان بهائی مهمان در خانه نیز ضبط شدند.


 

یاشار تبریزی، فعال سیاسی پادشاهی‌خواه، توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز به پنج سال و هشت ماه زندان محکوم شد.


زندانی سیاسی

این حکم شامل سه سال و هفت ماه حبس به اتهام «برهم زدن امنیت کشور از طریق حمایت از رژیم صهیونیستی»، یک سال و پنج ماه به دلیل «توهین به رهبری» و هشت ماه بابت «تبلیغ علیه نظام» است. همچنین بخش دیگری از پرونده وی به اتهام «توهین به مقدسات» برای رسیدگی به دادگاه کیفری دو تبریز ارجاع شده است.


آقای تبریزی در ۲۹ آبان‌ماه سال گذشته پس از مراجعه به ستاد خبری اطلاعات سپاه تبریز بازداشت و اوایل دی ماه به زندان تبریز منتقل شد. او در بهمن همان سال با تودیع وثیقه از زندان آزاد شد.


پیش‌تر نیز در شهریورماه سال گذشته، او از سوی دادگاه انقلاب شهریار به یک سال حبس تعزیری به اتهام تبلیغ علیه نظام در پرونده‌ای دیگر محکوم شده بود.


اکبر قلی‌زاده مشهور به یاشار تبریزی پیش از این نیز سابقه بازداشت و برخورد قضایی به دلیل فعالیت‌های مدنی‌اش را داشته است.


 

روز سه‌شنبه ۲ اردیبهشت‌ماه، لاله ساعتی، نوکیش مسیحی، در پی پذیرش درخواست اعاده دادرسی و توقف اجرای حکم، از زندان اوین آزاد شد.


زندانی سیاسی

او پیش‌تر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به دو سال حبس و منع خروج از کشور محکوم شده بود. لاله ساعتی، متولد ۱۳۵۷، پس از بازگشت به ایران بازداشت و از ۲۴ بهمن‌ماه ۱۴۰۲ خورشیدی در بند زنان زندان اوین نگهداری می‌شد. وی در دوران بازداشت چندین بار به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات منتقل و مورد بازجویی قرار گرفته بود.


 

روز شنبه، سی‌اُم فروردین‌ماه، گلنوش نصیری و فریده مرادی، دو شهروند بهائی ساکن مشهد، جهت اجرای حکم قطعی حبس خود بازداشت و به زندان وکیل‌آباد منتقل شدند.


این دو زن پس از حضور در واحد اجرای احکام دادسرای مشهد، برای تحمل دوران محکومیت ۸ ماهه خود بازداشت شدند. آن‌ها پیش‌تر از سوی دستگاه قضایی به اتهاماتی مرتبط با عقاید مذهبی مورد پیگرد قرار گرفته بودند.


زندانی سیاسی

این شهروندان در پاییز ۱۴۰۲ خورشیدی توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی هادی منصوری، هر یک به سه سال و هشت ماه حبس محکوم شدند. این حکم در دادگاه تجدیدنظر خراسان رضوی تأیید شد، اما در خصوص اتهام «عضویت در گروه‌های با هدف برهم زدن امنیت کشور»، دیوان عالی کشور در سال گذشته آن‌ها را تبرئه کرد.


نصیری و مرادی پیش‌تر در شهریورماه ۱۴۰۲ خورشیدی با قرار وثیقه پنج میلیارد تومانی به‌صورت موقت آزاد شده بودند. اکنون با صدور دستور اجرای حکم، دوران محکومیت خود را در زندان وکیل‌آباد مشهد آغاز کرده‌اند.


 

فرزانه قره‌حسنلو، زندانی سیاسی محبوس در زندان وکیل‌آباد مشهد، پس از همرسانی پیام آوایی در حمایت از اعلیحضرت شاهزاده رضا پهلوی، از حق تماس و ملاقات با خانواده‌اش محروم شده است.



زندانی سیاسی

بر اساس گزارش‌های همرسانی شده از تاریخ ۲۳ فروردین‌ماه، هیچ‌گونه تماسی میان قره‌حسنلو و خانواده‌اش برقرار نشده و این موضوع موجب نگرانی شدید خانواده نسبت به وضعیت جسمانی و سلامت این زندانی سیاسی شده است.


این اقدام در پی آن صورت گرفت که فرزانه قره‌حسنلو در پیام خود خواستار جایگزینی مذاکرات احتمالی آمریکا با جمهوری اسلامی، با گفت‌وگو با اعلیحضرت شاهزاده رضا پهلوی شده بود. این اظهارات موجب واکنش شدید مقامات زندان شده است.


 

bottom of page